Johan Akkerman

Hanzestad

Hanzestad Deventer – handelen in Europa

In opdracht van Deventerverhaal  ontwikkelde ik de vormgeving voor de  tentoonstelling Hanzestad Deventer – handelen in Europa in het kader van #Hanzejaar2023

De tentoonstelling geeft je een inzicht in de rol die Deventer speelde in de internationale markt. Hoe liepen de verschillende handelsroutes, wat waren de gebruiken en welke producten werden er verhandeld?

De originele functie van De Waag was het weeghuis. Dit heb ik als uitgangspunt genomen voor de vormgeving van deze tentoonstelling. De plek waar goederen klaar stonden om gewogen en verhandeld te worden. In deze tentoonstelling hebben goederen plaats gemaakt voor vitrines.

Met de vitrineombouw elementen van palletranden verwijs ik op een hedendaagse manier naar de handel en transport. De dekkleden bij de vitrines verwijzen naar kleuren die we aantreffen op illustraties van markten uit de Hanzetijd.

 

De balans met originele borden heeft in geabstraheerde vorm ook een plek gekregen in deze tentoonstelling.

 

De tentoonstelling is zo circulair mogelijk vormgegeven. De palletranden kunnen nadien weer gebruikt worden in de transportsector, de dekkleden zijn van 100% wolvilt. En de tekstborden van hout blijven inzetbaar voor het museum.

Het affiche is geïnspireerd op een kaart met Hanzeroutes, de meanderende lijn zien we terug in de hele Hanze programmering in Deventer.

Lixenberg, Dronten

Lixenberg Dronten Demeerpaal tentoonstelling
Lixenberg Dronten Demeerpaal tentoonstelling

Lixenberg, Dronten

De Tentoonstelling ‘Lixenberg in Perspectief’ staat en is
geopend. Cyril Lixenberg is bij uitstek de kunstenaar van de Dronten, Flevoland. Bij de opening lichte Nils van de Beek zijn werk toe; hoe Lixenberg in de polder het Flatland markeert definieert door het platte vlak omhoog te trekken met werk in een makkelijk te begrijpen vormtaal met sterke voorliefde voor geometrische vormen.

Mijn opgave voor deze tentoonstelling was het om op een podium aan van het binnenplein van de Meerpaal een low-budget systeem te ontwikkelen waar het werk van Lixenberg op getoond kon worden op een eigenzinnige wijze. Bovendien hebben de meubelmaker en ik ons het doel gesteld de tentoonstelling zo duurzaam mogelijk te maken. Zo hebben we een partij balken hergebruikt voor de frames en is drukwerk zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.

Ontwikkeld in samenwerking met Theo Tegelaars, Elias Tieleman, ShasaBoogaard

De tentoonstelling en de beeldenroute door Dronten is tot  6 november te zien in De Meerpaal in Dronten.

 

 

 

Cultuur met je oren Sassenpoort

Cultuur met je Oren –  Sassenpoort

Met ons collectief Cultuur met je Oren produceerden we de audiobeleving ‘Je komt er niet in!’ voor de Sassenpoort. Een beleving van de Sassenpoort in Zwolle via je oren, handen en neus, voor iedereen, maar speciaal geschikt voor mensen met een visuele beperking.

De bezoeker loopt door het monumentale pand en maakt via zijn oren een tijdreis. Hij of zij sluipt ongezien de poort binnen, ontmoet schijngevangene Wolf van Ittersum, en staat vooraan bij de meineed die Zwolle pleegt en ruikt het kruit bij de strijd tegen de Hertog van Gelre.

De tour is één doorgaande beleving via verhalen en soundscapes die automatisch geactiveerd worden terwijl je je beweegt door de poort. Zonder ook maar op een knopje te drukken wordt alles op het gewenste moment afgespeeld dankzij het programmeerwerk van Foster. Tijdens je tour wordt je verteld hoe je de ronding van de muren kan voelen en waar het kruit te ruiken is. Hier en daar krijg je zelf ook even de vraag hoe jij denkt over de thema’s vanuit het nu..

De grafische vormgeving is ontworpen door Studio Neon, kleurenblinden proof met heldere plattegronden.

iGlow produceerde de audio beleving in binauraal geluid, waarmee het geluid van alle kanten komt. 

Top om te zien hoe de Sassenpoort zoveel energie steekt in het toegankelijk maken van de poort voor iedereen, daarbij ondersteund door Toegankelijk ZwolleGemeente Zwolle en Provincie Overijssel.

De supervisie voor dit project werd met een museale bril verzorgd door Johan Akkerman – vormgeving voor musea
 
 #museum #inclusie #toegankelijk #erfgoed #zwolle

Rampjaar 1672

Rampjaar 1672 – Museum De Waag – Deventer

Precies 350 jaar geleden was het Rampjaar voor Nederland. Museum De Waag presenteert de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’, waarin het beleg en de overgave van de stad centraal staat.

De tentoonstelling toont de belegering van Deventer door de Duits-Franse overmacht. De vorst-bisschop van Munster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend’, dreigde met zijn gevreesde kanonnen, mortieren en brandbommen de stad in vuur en vlam te zetten. Toen Deventer zich niet overgaf liet hij de stad van drie zijden beschieten. Burgemeester Hendrick Nilant zag daarom geen andere oplossing dan de stad al een dag na belegering over te geven.

Voor het tentoonstellingsconcept voor deze tentoonstelling heb ik samen met De Waag gekozen om de werktafel van een Magistraat centraal te stellen, hierop ligt het dilemma over vrede of verzet.

Hier rondom zien we wanden met de verschillende thema’s, en een projectie van de stadsplattegrond met animatie van gebeurtenissen tijdens het Rampjaar.

Integraal door de hele opstelling spelen zich audioverhalen af.
Naast het concept verzorgde ik ruimtelijk en grafische vormgeving.

Voor deze tentoonstelling is samengewerkt met: 
Museum De Waag 
Studio Z
De Mannen Zonder Pak 
Bruno van Hooijdonk


Sluuspoort, Zwartsluis

Zwartsluis schets concept
Zwartsluis schets concept

Sluuspoort, Zwartsluis

Het doel van dit project is het verhaal van Zwartsluis beter vertellen voor breed publiek. Het verhaal van Zwartsluis ontvouwt zich vanuit Sluuspoort, vanuit twee invalshoeken: Natuur & Cultuurhistorie

Tot nog toe was er van alles te zien in de historische opstelling van de Sluuspoort met veel detailwaarde waar je snel in kon verdwalen.
De Historisch presentatie in de Sluuspoort wordt heringericht aan de hand van de acht iconische voorwerpen, zo ontvouwd het verhaal zich met een kop en een staart.

We starten met een introductiefilm over het Verhaal van Zwartsluis daarna loop je langs de acht iconen ingebed in een diorama. EIk item wordt geïllustreerd met een educatief filmpje.

De entreezone van de Sluuspoort wordt deels heringericht. De bezoeker wordt hier verleid meer te ontdekken van de historische presentatie, tijdelijke expositie en Natuurmuseum Schoonewelle.

Meer info en beelden volgen na oplevering.

Kees de Kort, Ikonenmuseum

Kees de Kort | Ikonen, Ikonenmuseum Kampen

Voor een gezamenlijk project van het Ikonen museum Kampen, Bijbels Museum en het Zierikzee stadsmuseum ben ik gevraagd om de grafische vormgeving te verzorgen voor de reizende tentoonstelling van ‘Kees de Kort|Ikonen’

Het affiche (Key-Visual) vertelt in frisse layout over de boeiende combinatie van Russische iconen met het iconische werk van Kees de Kort.
Voor de zaaltekst heb ik me laten inspireren door de rode kaders en gouden vlakken die meestal als omlijsting van iconen te zien zijn.

De bijschriften zijn gegroepeerd geplaatst, hierdoor leest het als verhaal en zorgt het voor een rustig wandbeeld.
Alle teksten staan op panelen schuin tegen de wand mat hierachter gekleurde vlakken. (verzorgd door tentoonstellingsvormgever Theo van Tienhoven) 

Eerst is de tentoonstelling in Kampen te zien daarna reist deze door naar Amsterdam en Zierikzee.

M1672 Groenlo

Museum 1627 Groenlo

De kogel is door de kerk..

Begin september won ik de pitch voor de ontwikkeling van een nieuw museum over de Tachtigjarige Oorlog in de Achterhoek. Het concept hiervoor ontwikkelde ik met mediaproducent
Paul van der Ham en Sara van Gennip van Kasko.

Uit het juryrapport: “In het ontwerp van Johan Akkerman en iGlow zijn heden en verleden, storytelling en presentaties in goede balans.
De journalistieke aanpak biedt een kans om de bezoekers een eigen verhaal te laten vormen vanuit alle inzichten. Het gebouw en de objecten worden hierbij interactief ingezet. Daarnaast is er aansluiting met informatievoorziening in de omgeving.“ We zijn inmiddels gestart met de ontwerpfase.

Inmiddels is het schetsplan ontwikkeld voor de inrichting van het museum. Minstens zo belangrijk is de ontwikkeling van ‘het verhalende aspect’ waarbij audio een grote rol speelt. We beelden niet alles uit in dit project, maar combineren historische objecten met audio die samen de verbeelding aanzetten in het hoofd van de bezoeker.

Op drift, Museum de Waag

Op Drift, De Waag – Deventer verhaal  

In opdracht van Deventerverhaal heb ik i.s.m. PolakVanBekkum de tentoonstelling ‘Op drift’ samengesteld, een tentoonstelling voor Museum De Waag in Deventer.

De Collectie Knecht-Drenth, diende als uitgangspunt.  De collectie behandelt het veranderde landschap vanaf 1900. Het rijke overzicht van de Collectie Knecht-Drenth biedt veel interessante aanknopingspunten. In het kader van de IJsselbiënnale is kunstenaarsduo Polak Van Bekkum uitgenodigd. Zij hebben de opdracht gekregen om met een nieuw werk een verbinding te leggen tussen De Collectie Knecht-Drenth en de hedendaagse kunst.

PolakvanBekkum kozen na inzien van de collectie voor het thema ‘Sporen’ Op basis hiervan heb ik de definitieve selectie van werken gemaakt en de tentoonstelling op de begane grond ingericht. Door het toepassen van quotes rond het thema ‘Op drift’/landschap wordt de bezoeker gestimuleerd tot eigen beelden over het begrip ‘landschap’. De quotes en de beeldtaal zorgen voor een verbindende lijn door de zalen.

Als verdiepingsslag heb ik in samenwerking met Wim Eikelboom een podcast geproduceerd bij de tentoonstelling.

Tentoonstellingsbouw werd verzorgd door Kunst}werk

Dolf Henneke, Anno

Anno Zwolle Circulair meubel
Anno Zwolle Circulair meubel

In samenwerking met opdrachtgever ANNO heb ik een concept ontwikkeld waarmee ANNO later dit jaar op pad gaat in Zwolle. En het eerste resultaat is opgeleverd: een kaartenbak en tafel in een mobiel meubel verwerkt. Mooi om mijn ontwerp circulair gerealiseerd te zien door Shasa Boogaard.

Shasa maakt uitsluitend circulaire meubels van gebruikt hout. In dit meubel is het hout verwerkt van twee oude eettafels. Dus ook dit meubel is weer een stapje in de richting van een circulaire tentoonstellingsketen.

Blikvanger

Blikvanger – Museumbeleving voor bezoekers met een visuele beperking

In opdracht van het Voerman Museum Hattem ben ik gevraagd om als tentoonstellingsvormgever mee te denken over de realisatie van een audio gestuurde tentoonstelling voor blinden, het resultaat is de Blikvanger app.

In samenwerking met media producent Paul van der Ham en een app bouwer DevRepublic ontwikkelde we dit unieke product. Mijn rol hierin was het mede ontwikkelen van het concept, en het vertalen van de schilderijen naar audio. Hierbij lag het accent op het overbrengen van de fascinatie van de kunstenaar en niet op de letterlijke audiotransscriptie van het visuele werk.

Uiteindelijk bleek deze tour niet alleen voor blinden maar voor iedereen een unieke manier om door een museum te lopen daarbij andere zintuigen aangesproken worden.

Zo realiseerden we een gelijkwaardige museumbeleving voor beide groepen.