Johan Akkerman

Botterstichting

Bottermuseum

In samenwerking met Han Meeter ontwikkel ik een strategisch plan voor een nieuwe tentoonstelling voor het Bottermuseum in Harderwijk .
Meer info volgt.

Speelgoedmuseum

Speelgoedmuseum winter wonderland

In opdracht van het Speelgoedmuseum ontwikkelde ik een visuals voor een kleine tentoonstelling over winterse feesten en tradities. Met beeldtaal uit nostalgische boekjes hebben we de verschillende feestdagen aangegeven, daarnaast funtioneerd het beeld als een grafiek waar het winterse weer door de jaren heen aan af te lezen is. De rijke geschiedenis van winterse feesten en tradities kun je in deze tentoonstelling ontdekken. Van eeuwenoude bedelfeesten tot het plezier van schaatsen en sleeën.

Het tekenwerk is uitgevoerd door Hannah Hofstede.

Deventer Stad Rivier Land

Deventer Stad Land Rivier

Deventer – Stad Land Rivier

In opdracht van Deventerverhaal  ontwikkelde ik de vormgeving voor de  tentoonstelling Deventer Stad Land Rivier in samenwerking met Richard Hofsink.

De zaal is opgedeeld de drie themas van de tentoonstelling. Het geheel is is minimaal vorgegeven om de werken optimaal tot hun recht te laten komen. Alleen de kopse kanten van de wanden hebben een accent metde themakleur en een kleurbreuk op horizon hoogte.

De interacties zijn verzorgd door Studio-Z
Tentoonstellingsbouw door Kunst[werk

Op de begane grond zijn werken van  schilders uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw te zien. Het aanzicht, maar ook de wijze van weergeven zijn door de eeuwen heen sterk veranderd. Welke keuzes maakte de kunstenaar daarbij?

Deventer Stad Land Rivier’ toont hoe de oude stad, de rivier en het buitengebied een bron van inspiratie vormen voor kunstenaars uit de laatste drie eeuwen.
De tentoonstelling geeft je daarmee een fascinerend inkijkje op het landschap en het stedelijk gebied door de eeuwen heen.

Hanzestad

Hanzestad Deventer – handelen in Europa

In opdracht van Deventerverhaal  ontwikkelde ik de vormgeving voor de  tentoonstelling Hanzestad Deventer – handelen in Europa in het kader van #Hanzejaar2023

De tentoonstelling geeft je een inzicht in de rol die Deventer speelde in de internationale markt. Hoe liepen de verschillende handelsroutes, wat waren de gebruiken en welke producten werden er verhandeld?

De originele functie van De Waag was het weeghuis. Dit heb ik als uitgangspunt genomen voor de vormgeving van deze tentoonstelling. De plek waar goederen klaar stonden om gewogen en verhandeld te worden. In deze tentoonstelling hebben goederen plaats gemaakt voor vitrines.

Met de vitrineombouw elementen van palletranden verwijs ik op een hedendaagse manier naar de handel en transport. De dekkleden bij de vitrines verwijzen naar kleuren die we aantreffen op illustraties van markten uit de Hanzetijd.

 

De balans met originele borden heeft in geabstraheerde vorm ook een plek gekregen in deze tentoonstelling.

 

De tentoonstelling is zo circulair mogelijk vormgegeven. De palletranden kunnen nadien weer gebruikt worden in de transportsector, de dekkleden zijn van 100% wolvilt. En de tekstborden van hout blijven inzetbaar voor het museum.

Het affiche is geïnspireerd op een kaart met Hanzeroutes, de meanderende lijn zien we terug in de hele Hanze programmering in Deventer.

M1672 Groenlo

Museum 1627 Groenlo

De kogel is door de kerk..

Begin september won ik de pitch voor de ontwikkeling van een nieuw museum over de Tachtigjarige Oorlog in de Achterhoek. Het concept hiervoor ontwikkelde ik met mediaproducent
Paul van der Ham en Sara van Gennip van Kasko.

Uit het juryrapport: “In het ontwerp van Johan Akkerman en iGlow zijn heden en verleden, storytelling en presentaties in goede balans.
De journalistieke aanpak biedt een kans om de bezoekers een eigen verhaal te laten vormen vanuit alle inzichten. Het gebouw en de objecten worden hierbij interactief ingezet. Daarnaast is er aansluiting met informatievoorziening in de omgeving.“ We zijn inmiddels gestart met de ontwerpfase.

Inmiddels is het schetsplan ontwikkeld voor de inrichting van het museum. Minstens zo belangrijk is de ontwikkeling van ‘het verhalende aspect’ waarbij audio een grote rol speelt. We beelden niet alles uit in dit project, maar combineren historische objecten met audio die samen de verbeelding aanzetten in het hoofd van de bezoeker.

Sluuspoort, Zwartsluis

Sluuspoort, Zwartsluis

Het doel van dit project is het verhaal van Zwartsluis beter vertellen voor breed publiek. Het verhaal van Zwartsluis ontvouwt zich vanuit Sluuspoort, vanuit twee invalshoeken: Natuur & Cultuurhistorie

Tot nog toe was er van alles te zien in de historische opstelling van de Sluuspoort met veel detailwaarde waar je snel in kon verdwalen.
De Historisch presentatie in de Sluuspoort wordt heringericht aan de hand van de acht iconische voorwerpen, zo ontvouwd het verhaal zich met een kop en een staart.

We starten met een introductiefilm over het Verhaal van Zwartsluis daarna loop je langs de acht iconen ingebed in een diorama. EIk item wordt geïllustreerd met een educatief filmpje.

De entreezone van de Sluuspoort wordt deels heringericht. De bezoeker wordt hier verleid meer te ontdekken van de historische presentatie, tijdelijke expositie en Natuurmuseum Schoonewelle.

Meer info en beelden volgen na oplevering.

Kalkovens

Audiobeleving Streekmuseum De Kalkovens ‘De grond van Avereest’

Aanleiding voor het ontwikkelen van deze audiobeleving is de wens bij Streeksmuseum de Kalkovens in Dedemsvaart om meer te digitaliseren.
Ik heb gezocht naar de kern identiteit van de plek, deze heb ik vervolgens als drager gebruikt om  de verhalen van het museum te ontsluiten als een introductie voor het museum.

In de zomer van 2024 wordt de tour in gebruik genomen.

Lixenberg, Dronten

Lixenberg Dronten Demeerpaal tentoonstelling
Lixenberg Dronten Demeerpaal tentoonstelling

Lixenberg, Dronten

De Tentoonstelling ‘Lixenberg in Perspectief’ staat en is
geopend. Cyril Lixenberg is bij uitstek de kunstenaar van de Dronten, Flevoland. Bij de opening lichte Nils van de Beek zijn werk toe; hoe Lixenberg in de polder het Flatland markeert definieert door het platte vlak omhoog te trekken met werk in een makkelijk te begrijpen vormtaal met sterke voorliefde voor geometrische vormen.

Mijn opgave voor deze tentoonstelling was het om op een podium aan van het binnenplein van de Meerpaal een low-budget systeem te ontwikkelen waar het werk van Lixenberg op getoond kon worden op een eigenzinnige wijze. Bovendien hebben de meubelmaker en ik ons het doel gesteld de tentoonstelling zo duurzaam mogelijk te maken. Zo hebben we een partij balken hergebruikt voor de frames en is drukwerk zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.

Ontwikkeld in samenwerking met Theo Tegelaars, Elias Tieleman, ShasaBoogaard

De tentoonstelling en de beeldenroute door Dronten is tot  6 november te zien in De Meerpaal in Dronten.

 

 

 

Mensenrechten

Conceptontwikkeling tentoonstelling Mensenrechten

Op basis van mijn referenties ben ik gevraagd een concept te ontwikkelen voor een tentoonstelling over mensenrechten in de verschillende ruimte van een kerk. Het concept is inmiddels afgeleverd. Nu is het wachten op het moment dat we verder kunnen en er meer openbaar mag worden…


Cultuur met je oren Sassenpoort

Cultuur met je Oren –  Sassenpoort

Met ons collectief Cultuur met je Oren produceerden we de audiobeleving ‘Je komt er niet in!’ voor de Sassenpoort. Een beleving van de Sassenpoort in Zwolle via je oren, handen en neus, voor iedereen, maar speciaal geschikt voor mensen met een visuele beperking.

De bezoeker loopt door het monumentale pand en maakt via zijn oren een tijdreis. Hij of zij sluipt ongezien de poort binnen, ontmoet schijngevangene Wolf van Ittersum, en staat vooraan bij de meineed die Zwolle pleegt en ruikt het kruit bij de strijd tegen de Hertog van Gelre.

De tour is één doorgaande beleving via verhalen en soundscapes die automatisch geactiveerd worden terwijl je je beweegt door de poort. Zonder ook maar op een knopje te drukken wordt alles op het gewenste moment afgespeeld dankzij het programmeerwerk van Foster. Tijdens je tour wordt je verteld hoe je de ronding van de muren kan voelen en waar het kruit te ruiken is. Hier en daar krijg je zelf ook even de vraag hoe jij denkt over de thema’s vanuit het nu..

De grafische vormgeving is ontworpen door Studio Neon, kleurenblinden proof met heldere plattegronden.

iGlow produceerde de audio beleving in binauraal geluid, waarmee het geluid van alle kanten komt. 

Top om te zien hoe de Sassenpoort zoveel energie steekt in het toegankelijk maken van de poort voor iedereen, daarbij ondersteund door Toegankelijk ZwolleGemeente Zwolle en Provincie Overijssel.

De supervisie voor dit project werd met een museale bril verzorgd door Johan Akkerman – vormgeving voor musea
 
 #museum #inclusie #toegankelijk #erfgoed #zwolle