Johan Akkerman

Hanzestad Deventer – handelen in Europa

In opdracht van Deventerverhaal  ontwikkelde ik de vormgeving voor de  tentoonstelling Hanzestad Deventer – handelen in Europa in het kader van #Hanzejaar2023

De tentoonstelling geeft je een inzicht in de rol die Deventer speelde in de internationale markt. Hoe liepen de verschillende handelsroutes, wat waren de gebruiken en welke producten werden er verhandeld?

De originele functie van De Waag was het weeghuis. Dit heb ik als uitgangspunt genomen voor de vormgeving van deze tentoonstelling. De plek waar goederen klaar stonden om gewogen en verhandeld te worden. In deze tentoonstelling hebben goederen plaats gemaakt voor vitrines.

Met de vitrineombouw elementen van palletranden verwijs ik op een hedendaagse manier naar de handel en transport. De dekkleden bij de vitrines verwijzen naar kleuren die we aantreffen op illustraties van markten uit de Hanzetijd.

 

De balans met originele borden heeft in geabstraheerde vorm ook een plek gekregen in deze tentoonstelling.

 

De tentoonstelling is zo circulair mogelijk vormgegeven. De palletranden kunnen nadien weer gebruikt worden in de transportsector, de dekkleden zijn van 100% wolvilt. En de tekstborden van hout blijven inzetbaar voor het museum.

Het affiche is geïnspireerd op een kaart met Hanzeroutes, de meanderende lijn zien we terug in de hele Hanze programmering in Deventer.