Johan Akkerman

‘Pluriform’ kunstwerk en bokaal

In Zwolle is in 2009 de integratieprijs “Pluriform” in het leven geroepen. Deze prijs is uitgereikt aan mensen of groepen die zich inzetten voor de integratie van nieuwkomers.

Ik heb het beeld ontworpen dat bij de prijs hoort, en de bokaal voor het eerste jaar. Voor de bokaal van het jaar erna heb ik het stokje doorgegeven aan een collega-kunstenaar.

Als beeld heb ik gekozen voor een element dat ontmoeting stimuleert in de openbare ruimte: een schaak- en damtafel. Dit is een spel dat in veel culturen bekend is. De tafel is ingelegd met tegels die motieven hebben uit veel verschillende culturen: Afrikaans, Arabisch, Chinees, Nederlands, Portugees en Zuid-Amerikaans.

De schaak- en damtafel is vervaardigd door Eelco Haagsma deelnemer bij arbeidstrainingscentrum Instrument (onderdeel van GGZ-instelling Eleos) in Zwolle-Holtenbroek.

De bokaal is een kleurrijk object dat doet denken aan zowel een bokaal als een pion. De kleurrijke en speelse vormgeving sluit aan bij de speltafel.  

De bokaal maakte ik van verschillende hergebruikte potjes, glaasjes en dekseltjes die ik in de loop van de tijd bij elkaar heb gesprokkeld bij kringloopwinkels.

Op 6 maart 2009 is de uitreiking geweest.
Hierbij gaf ik de volgende toelichting:
De wereld in.
Het speelveld op Alleen heeft het geen zin Ontmoet elkaar, spelers
Samen naar voren
Steeds meer nieuw tussen oud Geworteld raken
Op het speelveld neem je jezelf mee naar de ander
Beïnvloed je elkaar
Je bent geen inwisselbare speler
Uniek Speel mee en vorm onze cultuur.

Artikel Weblog Zwolle.

Helaas is de prijs in 2011 voor het laatst uitgereikt. Er bleek te weinig draagvlak te zijn in de stad voor deze vorm van aandacht voor integratie. Dit wil overigens niet zeggen dat de integratie de afgelopen jaren stil heeft gestaan.

Johan Akkerman vormgeving musea Bokaal

© Johan Akkerman 2018 – Privacy statement