Johan Akkerman

Keuzes, verhalen bij museumschatten 

Samen met het team van Stedelijk Museum Zwolle ontwierp ik de inrichting voor de tentoonstelling ‘Keuzes, verhalen bij museumschatten’

Geïnspireerd op museumschatten, en op het onthullen van objecten ontwierp ik de tentoonstelling met antraciet op de wanden, verhullende vitrage en een sterk spot-effect qua belichting.

Ik heb eenheid in de zalen gecreëerd door symmetrie en eenduidig materiaalgebruik.

Op de begane grond ontwierp ik één groot tafelblad met vitrines hierin geïntegreerd. Hierdoor kon een grote variatie aan objecten getoond worden.

De tentoonstelling Keuzes, verhalen bij museumschatten toonde museumstukken die zelden of nooit aan publiek werden getoond. De keuze voor deze objecten werd mede bepaald door tien prominente Zwollenaren, waaronder burgemeester Henk Jan Meijer, stadsarcheoloog Michael Klomp en historicus Jan ten Hove. Hierdoor is een bijzondere expositie ontstaan met veel persoonlijke verhalen en een enorme variatie aan collectiestukken. Hieronder is mijn verhaal te zien over de Hellebaarden.

De expositie werd gecompleteerd met werk van kunstenaars, van Artoverijssel. In totaal achttien kunstenaars reageerden met nieuw werk op (een gekozen object uit) een van de 18e eeuwse stijlkamers in het Drostenhuis.

Johan akkerman - vormgeving musea -keuzes
Johan akkerman - vormgeving musea -keuzes
Johan akkerman - vormgeving musea -keuzes

© Johan Akkerman 2018 – Privacy statement