Johan Akkerman

Blikvanger – Museumbeleving voor blinden

In opdracht van het Voerman Museum Hattem ben ik gevraagd om als tentoonstellingsvormgever mee te denken over de realisatie van een audio gestuurde tentoonstelling voor blinden, het resultaat is de Blikvanger app.

In samenwerking met media producent Paul van der Ham en een app bouwer DevRepublic ontwikkelde we dit unieke product. Mijn rol hierin was het mede ontwikkelen van het concept, en het vertalen van de schilderijen naar audio. Hierbij lag het accent op het overbrengen van de fascinatie van de kunstenaar en niet op de letterlijke audiotransscriptie van het visuele werk.

Uiteindelijk bleek deze tour niet alleen voor blinden maar voor iedereen een unieke manier om door een museum te lopen daarbij andere zintuigen aangesproken worden.

Zo realiseerden we een gelijkwaardige museumbeleving voor beide groepen.

We gebruikten binauraal geluid en acteurs die we opnamen in de ruimte zelf, voor een optimale ruimtelijke ervaring. Met prachtig pianospel van Adriaan Koops en orgelimprovisaties van Harm Jansen. Met het idee won het Voerman Museum Hattem de #RAAKStimuleringsprijs.

Met dank aan: Dedicon, Erfgoed Gelderland Daphne Kampman-Maas, Marjolein Strang van Hees, Harrie van de Ven, Gerard Zuyderhoff, Ineke Roetink, Wanda Raayman, Angela Hoekstra.

Inmiddels is Cultuurmetjeoren opgericht om deze app door te ontwikkelen voor meerdere musea.
Kijk op https://cultuurmetjeoren.nl voor meer info