Johan Akkerman

Cultuur met je Oren –  Sassenpoort

Met ons collectief Cultuur met je Oren produceerden we de audiobeleving ‘Je komt er niet in!’ voor de Sassenpoort. Een beleving van de Sassenpoort in Zwolle via je oren, handen en neus, voor iedereen, maar speciaal geschikt voor mensen met een visuele beperking.

De bezoeker loopt door het monumentale pand en maakt via zijn oren een tijdreis. Hij of zij sluipt ongezien de poort binnen, ontmoet schijngevangene Wolf van Ittersum, en staat vooraan bij de meineed die Zwolle pleegt en ruikt het kruit bij de strijd tegen de Hertog van Gelre.

De tour is één doorgaande beleving via verhalen en soundscapes die automatisch geactiveerd worden terwijl je je beweegt door de poort. Zonder ook maar op een knopje te drukken wordt alles op het gewenste moment afgespeeld dankzij het programmeerwerk van Foster. Tijdens je tour wordt je verteld hoe je de ronding van de muren kan voelen en waar het kruit te ruiken is. Hier en daar krijg je zelf ook even de vraag hoe jij denkt over de thema’s vanuit het nu..

De grafische vormgeving is ontworpen door Studio Neon, kleurenblinden proof met heldere plattegronden.

iGlow produceerde de audio beleving in binauraal geluid, waarmee het geluid van alle kanten komt. 

Top om te zien hoe de Sassenpoort zoveel energie steekt in het toegankelijk maken van de poort voor iedereen, daarbij ondersteund door Toegankelijk ZwolleGemeente Zwolle en Provincie Overijssel.

De supervisie voor dit project werd met een museale bril verzorgd door Johan Akkerman – vormgeving voor musea
 
 #museum #inclusie #toegankelijk #erfgoed #zwolle